Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką od Koła Gospodyń...
fot. Fot. archiwum

Ciasta drożdżowe jak u babci. Jak one to robiły? Zdradzamy sprawdzone przepisy na placki drożdżowe jak dawniej

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką od Koła Gospodyń Wiejskich

Składniki na ciasto
1/2 kg mąki pszennej
ok. 1,5 litra mleka
5 dag drożdży
1/3 kostki masła
łyżeczka soli
2 jajka
1 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu

Składniki na kruszonkę
1/3 kostki masła
10 dag mąki
10 dag cukru pudru

Wykonanie
Do ciepłego mleka włożyć masło, sól, cukier, mąkę, jajka, drożdże i wyrobić ciasto. Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć na wcześniej przygotowaną blachę i ułożyć ćwiartki jabłek.
Posypać cukrem, zetrzeć na to kruszonkę i piec 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Kruszonka. Połączyć składniki i wyrobić jednolitą masę. Włożyć do lodówki na godzinę do stwardnienia. Następnie wyjąć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wierzch ciasta.

Przepisem na pyszne ciasto drożdżowe podzieliła się Kazimiera Pulchny ze Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Głogoczowie (gmina Myślenice)

Zobacz również

Zorzę polarną było widać z Gubałówki i Drogi pod Reglami ZDJĘCIA

Zorzę polarną było widać z Gubałówki i Drogi pod Reglami ZDJĘCIA

„Po medale albo wcale”. Trenerzy podsumowali spektakl na Arenie Lublin

„Po medale albo wcale”. Trenerzy podsumowali spektakl na Arenie Lublin

Polecamy

Słupsk: miasto, które zaskakuje na każdym kroku. Co warto tu zobaczyć?

Słupsk: miasto, które zaskakuje na każdym kroku. Co warto tu zobaczyć?

To danie poleca Glukozowa Bogini. Wypróbuj, gdy nie jesz węglowodanów

To danie poleca Glukozowa Bogini. Wypróbuj, gdy nie jesz węglowodanów

Najlepsza wiosenna sałatka do obiadu. Rodzina prosi o nią codziennie

Najlepsza wiosenna sałatka do obiadu. Rodzina prosi o nią codziennie