Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką...
fot. Fot. Maria Cebula

Ciasta drożdżowe jak u babci. Jak one to robiły? Zdradzamy sprawdzone przepisy na placki drożdżowe jak dawniej

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Składniki na ciasto
1/2 kg mąki
szklanka mleka
5 dag drożdży
2 żółtka
jajko
3/4 szklanki cukru
10 dag masła
szczypta soli

Składniki na kruszonkę
10 dag masła
10 dag cukru
10 dag mąki

Dodatkowo
2 kg śliwek
cynamon
cukier puder do posypania po upieczeniu

Wykonanie
Rozkruszone drożdże wymieszać z cukrem, dodać żółtko i jajko. Ubić na gładką masę, dodać ciepłe mleko, mąkę i sól. Wyrobić, tak żeby ciasto odchodziło od rąk. Do ciasta dodać roztopione i ostudzone masło. Zostawić do wyrośnięcia.
W międzyczasie zrobić kruszonkę. Podane składniki połączyć i wstawić do lodówki.
Śliwki wydrylować i pokroić.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i położyć na blachę. Ułożyć śliwki, posypać cynamonem i kruszonką.
Piec w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut.
Przepis Marii Cebuli

Zobacz również

Nowy komendant komisariatu w Alwerni. Kim jest nowy szef tamtejszej policji?

Nowy komendant komisariatu w Alwerni. Kim jest nowy szef tamtejszej policji?

Wystawa projektowanych i produkowanych kabin "Stara" w starachowickim muzeum (FOTO)

Wystawa projektowanych i produkowanych kabin "Stara" w starachowickim muzeum (FOTO)

Polecamy

2. sezon Wednesday. Zdjęcia ruszyły! My już znamy szczegóły tej części

2. sezon Wednesday. Zdjęcia ruszyły! My już znamy szczegóły tej części

Miał brzuch jak w ciąży z trojaczkami. Powodem była… kupa

Miał brzuch jak w ciąży z trojaczkami. Powodem była… kupa

Schab duszony z młodą kapustą. Wiosną robię go na okrągło

Schab duszony z młodą kapustą. Wiosną robię go na okrągło