3 z 25
Poprzednie
Następne
Kultowe potrawy z barów mlecznych. Idealne przepisy na dania z barów mlecznych
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z lanym ciastem Koła Gospodyń Wiejskich w Głogoczowie
Składniki
6 dużych pomidorów malinowych
ok. 3 litry wywaru mięsno-warzywnego
sól
szklanka śmietany ukwaszonej 15 proc.
3 jajka
5 łyżek mąki
masło do smażenia
Wykonanie
Przygotować wywar mięsno-warzywny. Pomidory pokroić, przesmażyć na maśle, przetrzeć przez sito i dodać do świeżo ugotowanego wywaru. Doprawić do smaku solą. Zrobić lane ciasto – utrzeć w garnuszku razem jajka i mąkę. Ciasto lać cienkim strumyczkiem do gotującej się zupy.
Dodać śmietanę roztrzepaną z odrobiną soli, posypać natką pietruszki.