Małopolski Festiwal Smaku to największe w Polsce, regionalne wydarzenie o charakterze kulinarnym, promujące małopolskich producentów żywności, produkty i potrawy lokalne oraz tradycyjne.
Artystyczne prezentacje
Miechowski półfinałowy kiermasz rozpocznie się o godz. 10 i do godz. 15 będzie można kosztować małopolskich specjałów, smakowicie prezentujących się na stoiskach wystawców, którzy zgłosili się do konkursu. Będzie też okazja do udziału w plebiscycie. Dla osób, które tego dnia odwiedzą miechowski Mały Rynek, przygotowano szereg atrakcji, m.in. pokaz gotowania oraz ucztę muzyczną - wystąpią: zespół Drops oraz soliści: Aneta Gładysz, Ania Piotrowska, Paulina Oczkowicz, zespół taneczny Casjopeya, Asia Gajos, a także zespoły: Super-Grupa Kredki, Effort Limit, Mirella, Leed Music i Raven. W finale wystąpi Andrzej
Goździcki z zespołem.
Organizatorami imprezy są Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego, Miechowski Dom Kultury oraz Urząd Gminy i Miasta Miechowa.
O godz. 17 nastąpi rozstrzygnięcie konkursu i plebiscytu Małopolski Smak oraz wręczenie nagród i dyplomów zwycięzcom festiwalu, a także losowanie nagród dla publiczności. Zwycięzcy półfinałów otrzymają przepustki do krakowskiego finału, w którym wybierane będą najlepsze produkty z całej Małopolski. Odbędzie się on 25 i 26 sierpnia na placu Wolnica.
Miechowskie smaki
W imprezie uczestniczy kilkudziesięciu wystawców, którzy rywalizują o palmę pierwszeństwa w kilku kategoriach. Wśród "ekologicznych przysmaków" należy polecić sok z marchwi i jabłka z firmy Sam-Smak z Rzeżuśnej. Wśród "tradycyjnych specjałów" warto zwrócić uwagę na żurek z mięsem i jajkiem zielononóżki kuropatwianej, z którym przyjedzie Stowarzyszenie Proszowickich Hodowców Gołębi Rasowych i Drobnego Inwentarza.
W kategorii "smakołyki z legendą" pod ocenę poddane zostaną m.in. miód spadziowo-lipowy z Miechowa, ser serwatkowy ze śliwką z Chobędzy i rogal mnicha - kiełbasa regionalna z Czapli Małych.
Ciekawie zapowiada się przysmak bożogrobców, który w kategorii "jak u mamy" zaprezentuje Stowarzyszenie Kół Gospodyń Wiejskich z Szczepano-wic oraz pasztet warzywny z KGW w Bukowskiej Woli. Pasztet z selera przedstawi też KGW z Pojałowic.
Do pokazu gotowania zgłosili się: miechowski Zakład Produkcyjno-Handlowy Elpa, który zaproponuje zakładowy obiad dziadka Zdeba z jagnięciny oraz restauracja Vita z Miechowa z polędwicą w cieście z warzywami.
Codziennie rano najświeższe informacje, zdjęcia i video z Krakowa. Zapisz się do newslettera!
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?