Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Małopolski Festiwal Smaku w Miechowie

Marian Satała
W Miechowie odbędzie się ostatnia tegoroczna impreza półfinałowa 8. Małopolskiego Festiwalu Smaku. W najbliższą niedzielę na Małym Rynku publiczność i profesjonalne jury oceniać będą miejscowe smakołyki.

Małopolski Festiwal Smaku to największe w Polsce, regionalne wydarzenie o charakterze kulinarnym, promujące małopolskich producentów żywności, produkty i potrawy lokalne oraz tradycyjne.

Artystyczne prezentacje

Miechowski półfinałowy kiermasz rozpocznie się o godz. 10 i do godz. 15 będzie można kosztować małopolskich specjałów, smakowicie prezentujących się na stoiskach wystawców, którzy zgłosili się do konkursu. Będzie też okazja do udziału w plebiscycie. Dla osób, które tego dnia odwiedzą miechowski Mały Rynek, przygotowano szereg atrakcji, m.in. pokaz gotowania oraz ucztę muzyczną - wystąpią: zespół Drops oraz soliści: Aneta Gładysz, Ania Piotrowska, Paulina Oczkowicz, zespół taneczny Casjopeya, Asia Gajos, a także zespoły: Super-Grupa Kredki, Effort Limit, Mirella, Leed Music i Raven. W finale wystąpi Andrzej
Goździcki z zespołem.

Organizatorami imprezy są Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego, Miechowski Dom Kultury oraz Urząd Gminy i Miasta Miechowa.
O godz. 17 nastąpi rozstrzygnięcie konkursu i plebiscytu Małopolski Smak oraz wręczenie nagród i dyplomów zwycięzcom festiwalu, a także losowanie nagród dla publiczności. Zwycięzcy półfinałów otrzymają przepustki do krakowskiego finału, w którym wybierane będą najlepsze produkty z całej Małopolski. Odbędzie się on 25 i 26 sierpnia na placu Wolnica.

Miechowskie smaki

W imprezie uczestniczy kilkudziesięciu wystawców, którzy rywalizują o palmę pierwszeństwa w kilku kategoriach. Wśród "ekologicznych przysmaków" należy polecić sok z marchwi i jabłka z firmy Sam-Smak z Rzeżuśnej. Wśród "tradycyjnych specjałów" warto zwrócić uwagę na żurek z mięsem i jajkiem zielononóżki kuropatwianej, z którym przyjedzie Stowarzyszenie Proszowickich Hodowców Gołębi Rasowych i Drobnego Inwentarza.

W kategorii "smakołyki z legendą" pod ocenę poddane zostaną m.in. miód spadziowo-lipowy z Miechowa, ser serwatkowy ze śliwką z Chobędzy i rogal mnicha - kiełbasa regionalna z Czapli Małych.

Ciekawie zapowiada się przysmak bożogrobców, który w kategorii "jak u mamy" zaprezentuje Stowarzyszenie Kół Gospodyń Wiejskich z Szczepano-wic oraz pasztet warzywny z KGW w Bukowskiej Woli. Pasztet z selera przedstawi też KGW z Pojałowic.

Do pokazu gotowania zgłosili się: miechowski Zakład Produkcyjno-Handlowy Elpa, który zaproponuje zakładowy obiad dziadka Zdeba z jagnięciny oraz restauracja Vita z Miechowa z polędwicą w cieście z warzywami.

Codziennie rano najświeższe informacje, zdjęcia i video z Krakowa. Zapisz się do newslettera!

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na miechow.naszemiasto.pl Nasze Miasto