- Konferencja skierowana była do uczniów szkół średnich, studentów oraz instytucji – wyjaśnia mgr Justyna Jaśniewicz z Wydziału Inżynierii Produkcji i Logistyki Politechniki Opolskiej. – Uczestnicy wysłuchali wykładów dotyczących diety, swój autorski program w tym zakresie przedstawił też Narodowy Fundusz Zdrowia. Prelegenci mówili również o jakości i to zarówno żywności, jak i suplementów. Produkty, które kupujemy m.in. w dyskontach, nie zawsze są odpowiedniej jakości, dlatego nasi goście podpowiadali, jak nie dać się złapać w pułapkę.
Zobacz, jak było na konferencji „Gotowi na zdrowie! Czy jakość w diecie jest ważna?” na Politechnice Opolskiej:
Jeden z wykładów poświęcony był zdrowym nawykom żywieniowym wśród najmłodszych i temu, jak one wpływają na jakość życia w późniejszych latach.
– W przypadku niemowląt kluczowe dla zdrowia jest pierwszych tysiąc dni życia - mówiła Kamila Bednarz z firmy Nutricia, która oferuje żywność dla najmłodszych. – W tym czasie kształtują się zdrowe nawyki żywieniowe, a organizm wzrasta i rozwija się najintensywniej. Zbilansowana dieta, oparta na produktach dobrej jakości, jest w tym okresie szczególnie ważna, ponieważ mały organizm nie zawsze radzi sobie np. z zanieczyszczeniami.
- Najczęstszym błędem rodziców jest traktowanie niemowląt jak małych dorosłych - dodaje Kamila Bednarz. - Tymczasem ich dieta musi być dostosowana do potrzeb. Dla przykładu maluchy potrzebują 6 razy więcej witaminy D na kilogram masy ciała czy 4 razy więcej wapnia i żelaza. Błędy żywieniowe mogą mieć poważne konsekwencje w kolejnych latach, z chorobami cywilizacyjnymi, jak otyłość czy cukrzyca włącznie.
Konferencja była też okazją do tego, by promować uruchomiony na Politechnice Opolskiej w ubiegłym roku kierunek, czyli dietetyka i jakość żywności.
– Zainteresowanie tym kierunkiem przeszło nasze najśmielsze zainteresowania – mówi dr Żaneta Grzywacz, prodziekan ds. dydaktyki. – Wówczas zakładaliśmy przyjęcie 30 kandydatów, a finalnie przyjęliśmy ich dwa razy tyle. Obecnie od dwóch tygodni trwa nabór na kolejny rok i liczymy, że zainteresowanie będzie nie mniejsze niż ostatnio. Absolwenci tego kierunku mogą na przykład prowadzić własny gabinet dietetyczny, ale też pracować w certyfikowanych jednostkach, zajmujących się kontrolą jakości żywności, np. w sanepidzie.
Liczba uczestników wtorkowej (14 maja) konferencji świadczy o tym, że młodzi ludzie coraz większą uwagę zwracają na to, z jakich produktów przygotowywane są posiłki.
- Młodzież ma dziś świadomość, że jesteśmy tym, co jemy, a to co wybieramy ze sklepowych półek nie może być byle jakiego pochodzenia, że żywność musi być zbadana i certyfikowana. Te wybory mają ogromny wpływ na naszą przyszłość, czyli na nasze zdrowie – mówi dr Żaneta Grzywacz.
Dla uczniów przygotowano też sesję konkursową, podczas której uczestnicy przedstawiali swoje prezentacje na temat jakości żywienia.
- Na zwycięzców czekały nagrody, które oczywiście były związane ze zdrowym stylem życie – zdradza Justyna Jaśniewicz.
Współorganizatorem konferencji było Koło Naukowe ŻUBR, które tworzą m.in. studenci kierunków dietetyka i jakość żywności oraz technologia żywności i żywienie człowieka. Wydarzenie jest cykliczne.
Oni dostali się do Europarlamentu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?