W skrócie
Gotowana fasolka szparagowa to prosty i zdrowy obiad na lato. Fasolka dobrze smakuje połączona z różnymi warzywami. Aby dodać pikanterii do podsmażonej bułki tartej, można dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek albo podsmażyć cebulkę. Podpowiadamy przepis na tradycyjne danie z ugotowanej fasolki szparagowej.
Fasolka szparagowa z bułką tartą – przepis na lato
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 800 g fasolki szparagowej,
- 2 l wody,
- 5 g soli,
- szczypta cukru.
Do polania:
- 50 g masła,
- 25 g bułki tartej,
- szczypta soli.
Jak zrobić fasolkę szparagową z bułką tartą?
Przygotowanie:
- Fasolkę szparagową należy oczyścić ze zdrewniałych włókien, poobcinać końcówki i opłukać.
- Wodę należy zagotować i gdy będzie wrzeć można ją posolić.
- Fasolkę szparagową należy gotować we wrzątku przez około 15 minut.
- W tym czasie należy na patelni rozpuścić masło i wsypać bułkę tartą. Należy ją podsmażyć do momentu, aż się zarumieni.
- Ugotowaną fasolkę szparagową przed podaniem należy polać bułką tartą z masłem. Danie najlepiej smakuje na ciepło, zaraz po przygotowaniu.
Fasolka szparagowa bez masła
Tradycyjna fasolka szparagowa z bułką tartą może być przygotowana także w wersji wegańskiej, czyli bez dodatku masła. Wystarczy bułkę tartą podsmażyć na oleju i doprawić płatkami drożdżowymi, które nadadzą wyrazistego smaku umami. Bułkę tartą można także podsmażyć z pesto bazyliowym, zblendowanymi suszonymi pomidorami lub rozkruszonymi migdałami. Warto wiedzieć, że ugotowana fasolka szparagowa z bułką tartą ma 90 kalorii w 100 gramach. A to sprawia, że chętnie sięgają po nią osoby ceniące zdrowe odżywianie.
Dodatki do fasolki szparagowej
Do zasmażki nadającej smaku fasolce szparagowej można dodawać różnego rodzaju orzechy. Świetnie sprawdzą się posiekane orzechy włoskie, orzechy laskowe, podprażone płatki migdałów. W wersji eksperymentalnej można nawet dodać orzeszki piniowe. Gdy cenicie przepisy na każdą kieszeń do bułki tartej, można dodać zmielone pestki dyni lub słonecznika.
Mamy nadzieję, że ten przepis przywoła wspomnienia i zjecie pyszne danie na lato.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Smażona cukinia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?